De Geschiedenis van Super Mario

Mario en de super Mario spellen zijn een begrip in de hele wereld. Iedereen, van jong tot oud heeft wel eens van de naam gehoord maar dit was niet altijd zo. Mario moest ergens beginnen en dit was in de arcade versie van Donkey Kong in 1981, dit spel is ook te spelen op supermariospellen.nl. Hij werd ontworpen door Shigeru Miyamoto en zijn naam was toen nog Jumpman en hij was timmerman in plaats van loodgieter. Zijn taak in dit spel was om over obstakels (meestal houten tonnen) heen te springen om zo zijn vriendin Pauline te redden van de boze aap. Zijn tweede optreden was in 1982 in het spel Donkey Kong junior alleen toen speelde hij de slechterik.

Donkey Kong en de junior versie werden grote hits in de arcade speelhallen en Nintendo bracht in 1983 een nieuwe versie uit waar ze gelijk een nieuwe naam en beroep voor Jumpman verzonnen, namelijk Mario en hij kreeg ook een nieuw beroep, loodgieter.

Hoe hij er uitziet is tot vandaag de dag te danken aan de beperkingen die de programmeurs hadden in de jaren 80. Zo verdwenen zijn armen elke keer als hij liep dus besloten ze hem een overall te geven en een T-shirt met een vaste kleur. Ze hadden ook geen plaats voor een gezicht en oren en het was met de oude technieken moeilijk om haar te tekenen dus gaven ze hem een snor, bakkenbaarden en een petje.

Toen de NES (Nintendo Entertainment System) uitkwam kreeg hij een echte hoofdrol in het spel Super Mario Bros en ook zijn broertje Luigi trad hier voor het eerst op. Van dit spel werden er 40 miljoen verkocht en het maakte de NES tot een groot succes. Het doel van het spel was om over platforms te springen en de prinses te redden van het monster Bowser.

Na het grote succes werd in 1986 deel 2 uitgebracht. Het leek veel op deel 1 maar er zaten wel een hoop extra spel elementen in zoals giftige paddenstoelen en het spel was veel moeilijker, het is zelfs tot aan de dag van vandaag het moeilijkste Mario spel ooit gemaakt. Voor deze reden heeft Nintendo het spel nooit uitgebracht buiten Japan.

Nintendo koos ervoor om een bestaand spel, doki doki panic om te bouwen naar een Mario spel en deze werd in 1989 uitgebracht als Super Mario Bros 2. Echt een groot succes was dit spel niet maar het heeft nog steeds een grote invloed op de Mario serie, het spel introduceerde namelijk karakters die tot aan de dag van vandaag nog steeds meespelen zoals Bob-ombs, Shy Guys en vele andere.

De ontwikkeling van een derde deel kwam snel tot start en lig in 1991 in de winkels. Dit spel liep weer een stuk beter als de vorige versie en er werden zo'n 18 miljoen stuks verkocht. Dit was meteen het laatste deel van de super Mario spellen reeks en het laatste grote spel dat voor de NES gemaakt werd.

De opvolger van de NES was de SNES(Super Nintendo Entertainment System) en dit systeem kon veel mooiere graphics aan. De eerste titel was Super Mario World en dit spel had voor die tijd zeer mooie graphics, nieuwe levels en werelden en introduceerde Mario's nieuwe vriendje, Yoshi de dinosaurus. Het spel was niet meteen een succes omdat er concurrentie was van SEGA's Sonic the Hedgehog maar het spel verkocht toch nog meer dan 1 miljoen exemplaren. Het was ook meteen het laatste platform spel dat uitkwam want Nintendo wilde zich op andere genres gaan richten.

Vanaf 1992 kwam Nintendo met Mario Kart, en dit werd meteen een groot succes. dit spel had verschillende race tracks die waren gebaseerd op de oude Mario spellen en ze verkochten er een paar miljoen van. Door dit succes ging Nintendo door met het proberen van andere stylen en kwam met titels zoals Mario paint, timemachine, puzzel, all stars en zo nog 100 titels.

Door het uitkomen van verschillende nieuwe consoles de afgelopen jaren als de Nintendo 64, de Gamecube en de Wii zijn de Super Mario spellen nog altijd razend populair en dit zal ook voorlopig nog wel zo blijven.