Alles over Super Mario

Alles over Super Mario Mario is een fictief videogame karakter en is verzonnen door de Japanner Shigeru Miyamoto die werkzaam is bij Nintendo. Mario zelf heeft al in zo'n 200 computer spelletjes meegedaan en waren het vroeger veelal platform spellen waar hij in speelde zie je hem tegenwoordig steeds vaker in andere soorten spellen verschijnen zoals sport en vecht spellen. Dit soort Super Mario spellen zijn ook op onze site te spelen, maar dan online!

Mario is een kleine, mollige, Italiaanse loodgieter die woont in het Mushroom Kingdom. Hij stopt herhaaldelijk de gemene plannen van zijn vijand Bowser om prinses Peach te ontvoeren om zo de baas te kunnen spelen in Mushroom Kingdom. Andere bekende vijanden die hij heeft zijn onder andere Donkey Kong en Wario maar hierover later meer.

Mario is de mascotte van Nintendo en het meest bekende videospel karakter ooit. Er zijn over de hele wereld al zo'n 300 miljoen Super Mario spellen over de toonbank gegaan en dit maakt het tot de best verkochte videospel series ooit. En er is natuurlijk nog veel meer merchandise van hem zoals boeken, kleding, films, televisie series etc. In 2003 kreeg hij zelfs een wassen beeld in het Hollywood Wax Museum. En er is een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Super Mario herkenbaarder is voor kinderen dan Mickey Mouse.

Kenmerken

Mario was oorspronkelijk afgebeeld als een tweedimensionale pop, maar in latere spellen werd hij afgebeeld als een driedimensionaal model met veel hoeken en ziet eruit als een loodgieter die in het fictieve land Mushroom Kingdom woont samen met zijn jongere broertje Luigi, die ook een loodgieter is. In de tv-serie en de film komen de 2 broers uit Brooklyn, New York.

Uiterlijk

Mario is een klein dik mannetje die een petje met een M erop draagt, zijn haar is bruin en hij heeft een zwarte snor, een hele grote ronde neus en hij draagt witte handschoentjes en een overall. Meestal is dit overall blauw en heeft hij een rood T-shirt aan maar dit wil nog wel is veranderen zoals in het spel Donkey Kong waar hij het precies andersom draagt. In de allereerste super Mario Bros draagt hij trouwens een bruin shirt maar dit is te danken aan de capaciteiten van de computers van vroeger, meer kleuren konden ze niet aan. Ook wil hij zijn kleding nog wel is aanpassen aan de gelegenheid van andere super mario spellen, zoals zijn voetbal pak in Striker. Als hij verschillende attributen oppakt in de spellen, zoals de vuurbloem kan zijn kleding ook van kleur veranderen.

Persoonlijkheid

Hij is een echte kindervriend en natuurlijk een grote held die gek is op Italiaans eten zoals pizza en pasta en hij heeft een grappige hoge stem die al jaren wordt ingesproken door Charles Martinet. Meestal praat hij Engels met een Italiaans accent en een paar bekende uitspraken van hem zijn "Oky doky!", "Wooohooo!", "Let's ago!", "It'sa me! Mario!"

Beroep en hobby's

Het beroep van Super Mario is loodgieter maar in zijn eerste spelletje, Donkey Kong is hij nog timmerman. Hij heeft ook een aantal ander beroepen: in de Dokter Mario serie van de puzzel spellen die uitkwamen in 1990 werd hij afgeschilderd als een dokter en in het Game Boy spel Mario's Picross is hij een archeoloog. Ook is hij de baas van een grote speelgoed fabriek in het spel March of the Mins.

Relaties

Sinds zijn allereerste spel speelt Mario meestal de rol van held die zijn geliefde moet redden. Oorspronkelijk was dat zijn vriendin Pauline die hij in Donkey Kong moet redden maar Pauline werd al snel vervangen door een nieuwe vrouw namelijk prinses Peach. Pauline kwam nog wel terug in een paar Mario games, 1 x in 1994 op de gameboy versie van Donkey Kong en in 2006 in Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Mins.

Met de jaren is Prinses Peach al aardig wat keer gered door Mario en als hij dat gedaan heeft krijgt hij een dikke kus. De ware aard van de relatie is nooit boven water gekomen maar het is toch wel vrij duidelijk dat ze meer zijn dan alleen vrienden.

Dan heeft hij nog een aantal vijanden met als grootste vijand Bowser. Toch hebben de 2 wel eens samen moeten werken een oplossing te zoeken in het spel Super Mario RPG en Super Paper Mario.

Een andere vijand is Wario die opduikt in het spel Super Mario Land 2: 6 Golden Coins voor de Game Boy. Volgens betrouwbare bronnen is dit de neef van Mario maar dan wel de kwaadaardige neef.

Mario's broer en ook gelijk beste vriend heet Luigi, hij is de andere persoon waar spelers uit kunnen kiezen als je willen multiplayen. Mario is een echte held maar zijn broer is meestal maar een bangerik die Mario graag wil helpen maar uiteindelijk meestal zelf geholpen moet worden. Het is hem trouwens wel een aantal keer gelukt om Super Mario echt te redden in de spellen Mario is Missing en Luigi's Mansion. Verder is Yoshi de dinosaurus een goede vriend van hem.

Vaardigheid

De bekendste vaardigheid van Super Mario is natuurlijk zijn vermogen om hoog in de lucht te springen en dit is ook een van de belangrijkste vaardigheden die hij heeft omdat de meeste Mario spellen platform spellen zijn. Dit springen is ook meteen 1 van zijn wapens, hij kan namelijk bovenop vijanden springen en ze zo uitschakelen.

In Super Mario world beschikt hij over een extra vaardigheid, hij kan dan namelijk een draaisprong maken en zo kan hij grote blokken die onder hem de weg versperren breken. In de Gameboy versie van dit spel kan hij ook super hoog springen door 3 keer achter elkaar te springen en hij kan zelfs een achterwaartse salto maken.

Ook maakt Super Mario gebruik van de bonus items die hij in de spellen tegenkomt, de eerste die hij oppakt is meestal een paddenstoel en hier wordt ie groter van zodat ie 1 keer een vijand kan raken zonder af te gaan. Als hij deze vijand heeft geraakt wordt hij wel weer kleiner. Als hij groot is kan hij ook een vuurbloem oppakken en als hij deze heeft kan hij vuurballen naar de tegenstanders schieten. Ook komt hij soms een ster tegen als bonus item, en al hij deze oppakt dan is hij een paar seconden onschadelijk.

Meestal gebruik hij geen wapens maar er zijn een aantal online flash spellen waarin hij bijvoorbeeld een shotgun of een uzi heeft. Dit zijn dan ook geen originele Nintendo spellen;) maar ze zijn wel te vinden op supermariospellen.nl